Wędzony ser biały w oliwie

Wiem, że jakiś przepis na ser miał się tu pokazać... i pewnie kiedyś to nastąpi. Niestety po dwóch udanych próbach kolejna okazała się znowu strzałem w płot. Żeby nie było wątpliwości - nie tyle, że ser się nie udał... on po prostu znowu nie wyszedł taki, jaki miał wyjść. Znaczy zamierzenia sobie, a ser sobie. Póki powtarzalności nie będzie, to i przepisów nie będzie. Ale powolutku. 

Tym razem zamiast bree wyszedł mi świetny ser krojony - czyli taki półtwardy. Pierwotnie chciałam go zapakować w wosk i odłożyć do leżakowania. Ale z racji, że wędziliśmy, to ser posiedział jakąś godzinę w solance, a później powisiał 3 godziny w wędzarniku w 40 stopniach. I wyszedł jako lekko oscypkowy, lekko fetowaty - całkiem ciekawy. Na tym jednak nie koniec, bo ser biały uwędzony też był, więc dla swojego eksperymentu wymyśliłam inne przeznaczenie, bardziej wyrafinowane i podkręcone... postanowiłam umieścić go w słoiku z oliwą... Od razu zaznaczę, że w taki sposób można przygotować zwykły biały ser lub fetę (ważne, żeby były twarde i zwarte), albo zwykły wędzony ser biały, który jest dostępny w sklepach.


 


Wędzony ser biały w oliwie

Składniki:
350-400 g sera wędzonego
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
kilka oliwek
dwie gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
ok 2 szklanek oliwy
sól
duży słoik





Przygotowanie:

Ser pokrój w sporą kostkę lub słupki. Oliwki wyjmij z zalewy i pokrój w cienkie plastry. Papryczkę pozbaw pestek i drobniutko posiekaj w słupki. Czosnek obierz i pokrój ząbki w cieniutkie plasterki. Wszystko układaj na zmianę w dużym słoiku - minimum 1,5 litrowym. Na samym dnie warstwa czosnku, oliwek i papryczki, następnie ser, gałązka rozmarynu, szczypta ziół i znowu czosnek, oliwki i papryka. I tak do wyczerpania składników. Jeśli ser nie jest słony (nie feta) warstwy należy również posolić - niewielka szczyptą, do smaku. Następnie wszystko zalej oliwą - powinna przykryć wszystkie składniki, około 2 szklanek powinno wystarczyć. Zamknij słoik i wstaw go do lodówki na kilka dni, żeby wszystko się przegryzło.


Ser to świetna zakąska, idealny dodatek do sałatek, nadaje się również doskonale na kanapki... a do tego podrasowana oliwa staje się idealną podstawą sosów. 

Komentarze

Popularne posty